Czekolada
Składniki:
- Mleko w proszku
- Cukier
- Mleko
- Kakao
- Kostka masła Extra
- Płatki owsiane ( polecam górskie)
Przygotowanie:
- Weź garnek nie za duży za mały na ilość czekolady ile chcesz zjeść. Najlepiej ok.2 litrów.
- Następnie dolej mleko tylko by było na dnie (nie całe dno ma być przykryte).
- Powolutku podgrzewaj.
- W czasie podgrzewania wsyp szklankę cukru kryształu.
- W zależności od tego jaka chcesz uzyskać czekoladę wsyp od 2 – 5 łyżeczek kakao (najlepiej kakao z „wiatrakiem”).
- Mieszaj cały czas do czasu rozpuszczenia się składników i uzyskania aksamitnej konsystencji masy.
- Uwaga ważne! Masa nie ma prawa zawrzeć! Ma być gorąca, a nie wrząca, koniecznie mieszaj, aby się nie przypaliła.
- Gdy masa będzie odpowiednio przygotowana (jednolita o aksamitnym połysku ). Ważne, aby cukier w pełni się rozpuścił by nie było kryształków cukru.
- Wsypujemy płatki owsiane np. płatki owsiane górskie (osobiście preferuje płatki grube, które w miarę moczenia się gorącej masie miękną).
- Uwaga! Płatków ma być około szklanki! Gdy już mamy wymieszaną masą z płatkami to dodajemy około polowe opakowania mleka w proszku (polecam osobiście z Krasnegostawu).
- Wymieszać na jednolitą masę mniej więcej w połowie wyłączyć gaz, a pod koniec mieszania odstawić z kuchenki i jeszcze mieszać. Gotową masę można wylać na formę zwilżoną zimną wodą. Smacznego.