Czekolada

Czekolada

Składniki:

  • Mleko w proszku
  • Cukier
  • Mleko
  • Kakao
  • Kostka masła Extra
  • Płatki owsiane ( polecam górskie)

Przygotowanie:

  1. Weź garnek nie za duży za mały na ilość czekolady ile chcesz zjeść. Najlepiej ok.2 litrów.
  2. Następnie dolej mleko tylko by było na dnie (nie całe dno ma być przykryte).
  3. Powolutku podgrzewaj.
  4. W czasie podgrzewania wsyp szklankę cukru kryształu.
  5.  W zależności od tego jaka chcesz uzyskać czekoladę wsyp od 2 – 5 łyżeczek kakao (najlepiej kakao z „wiatrakiem”).
  6. Mieszaj cały czas do czasu rozpuszczenia się składników i uzyskania aksamitnej konsystencji masy.
  7. Uwaga ważne! Masa nie ma prawa zawrzeć! Ma być gorąca, a nie wrząca, koniecznie mieszaj, aby się nie przypaliła.
  8. Gdy masa będzie odpowiednio przygotowana (jednolita o aksamitnym połysku ). Ważne, aby cukier w pełni się rozpuścił by nie było kryształków cukru.
  9. Wsypujemy płatki owsiane np. płatki owsiane górskie (osobiście preferuje płatki grube, które w miarę moczenia się gorącej masie miękną).
  10. Uwaga! Płatków ma być około szklanki! Gdy już mamy wymieszaną masą z płatkami to dodajemy około polowe opakowania mleka w proszku (polecam osobiście z Krasnegostawu).
  11.  Wymieszać na jednolitą masę mniej więcej w połowie wyłączyć gaz, a pod koniec mieszania odstawić z kuchenki i jeszcze mieszać. Gotową masę można wylać na formę zwilżoną zimną wodą. Smacznego.

Dodaj komentarz