Babka piaskowa

Babka piaskowa (składniki wystarczają na przygotowanie 15 porcji) :
  • mąka pszenna – 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – ¾ szklanki
  • duże jaja – 4 sztuki
  • cukier – 1 szklanka
  • margaryna – 250 g
  • kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
  1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy do temperatury pokojowej. Odstawiamy na bok.
  2. Jaja ubijamy w mikserze na pulchną masę z cukrem. Następnie dolewam do masy jajecznej wystudzoną margarynę dale miksując.
  3. W oddzielonej misce przesiewam obie mąki i dodaję proszek do pieczenia.
  4. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko miksując. Odlewam 1/3 ciasta do oddzielonej miski i dodaję do odlanej części ciasta kakao. Mieszamy
    do połączenia się składników.
  5. Formę o wymiarach 25 cm x 10 cm x 7 cm wykładam papier do pieczenia. Wylewamy jasną
    część ciasta do formy, a na koniec ciemną. Ciemne ciasto i tak opadnie na dno, ponieważ jest bardziej gęste.
  6. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    babkapaskowa2

Dodaj komentarz