Sernik

Ciasto

2 czubate szklanki mąki

2 żółtka

¾ szklanki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Zapach wanilii, cytrynowy arakowy

Masa

1 kg sera tłustego

1 kostka masła

2 szklanki cukru pudru

4 całe jaja

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kaszy manny

Zapach waniliowy lub cytrynowy

Wykonanie

Składniki ciasta wymieszać i wygnieść. Podzielić to na dwie części jedną większą, a drugą mniejszą. Blachę wysmarować, wyłożyć folią, większą częścią ciasta wyłożyć blachę i wstawić do lodówki, później mniejszą część ciasta też włożyć do lodówki.

W tym czasie:

Masło rozpuścić ostudzić i wymieszać mikserem z 2 szklankami cukru pudru i resztą składników. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na ciasto wymieszany ser i na wierzch zetrzeć na tartce mniejszy kawałek ciasta. Potem włożyć ciasto do gorącego piekarnika na 160-170º i piec całą godzinę.

Wypróbowane !!!

 

 

 

Dodaj komentarz